Lia Paugsch Art

View Original

Kúzlo leta

Zmienky o ohňoch na vrcholoch kopcov a hôr prevládajú v stredovekej Európe, kedy sa komorný obrad menil v obrovské slávnosti. Ľudia sa prezliekali do kostýmov a na koncoch tyčí niesli kotlíky s plápolajúcimi ohňami, ktoré sa postupom času rozrástli na obrovské sprievody s hudbou, tancom, maskami a živými obrazmi. Mnoho kultúr zapaľovalo v tento deň za súmraku vatry, symbolizujúce víťazstvo Slnka nad temnotou, ktoré sa udržiavali počas celej noci až do svitania. V snahe podporiť plodnosť, zdravie, lásku a očistný proces ich ľudia preskakovali. Na britských ostrovoch bolo dokonca bežné vztyčovať midsummerské stromy ozdobené farebnými stuhami, kvetinami a pierkami, okolo ktorých prebiehali tance. Jednou zo zaujímavostí je aj východ slnka, ktorý iba počas letného slnovratu prechádza stredom kruhu megalitov Stonehenge. Na našom území Slovania zapaľovali vatry a prinášali obety, ktoré pálili z úcty k Slnku a tieto prvky sa preniesli aj do kresťanského obdobia. Tradícia pálenia ohňov na kopcoch sa vykonávala posunutá na sv. Jána aj počas 20. storočia a niektoré obce dodnes túto tradíciu dodržiavajú.

Čarodejnice sa v tomto čase snažia zahĺbiť do svojho vnútra a zmeniť všetko, čo je potrebné k tomu, aby sa stali lepšími. Počas Lithy sa páli kolo roka a zbiera sa ranná rosa za svitania pre udržanie zdravia a šťastia. Spája sa to s živlami ohňa a tiež vody, oheň a ľad, oheň a voda, tieto dva elementy sú základom prechodu zimy do leta. Je to čas zlučovania. Dvere domácností sa zdobili brezovým prútím, aby ochránili domáci krb a zbierala a sušila sa zmes rebríčka, železníka a papradia, ktorá sa drvila a hádzala do ohňa. Podľa plameňa sa potom predvídala budúcnosť. Ľudia sa v tomto období starali o sadenice na zaistenie bohatej úrody, vypestované zo semien počas predchádzajúceho obdobia.

Na oslavu Lithy môžete vykonávať tieto aktivity:

  • Užívať si večer pri zapálenom ohni alebo urobiť záhradnú slávnosť či grilovačku

  • Spraviť si prechádzku v prírode

  • Nazbierať a sušiť bylinky

  • Dať do vázy čerstvé kvety

  • Poliať domáce rastliny a povenovať sa im

  • Uvariť sezónne jedlo alebo upiecť chlieb

  • Pripraviť včielkam vodnú stanicu

  • Ozdobiť svoj domov a oltár

  • Vytvoriť si korunu z kvetov, ideálne z púpav

  • Zapáliť množstvo sviečok

  • Osláviť Slnko sledovaním východu alebo západu slnka

Kúzlo leta

Počas tohtoročného letného slnovratu na moje narodeniny som dostala nápad, ako by moje skúsenosti a každodenné rituály, ktoré pomáhajú mne prekonávať obdobia temnoty, mohli pomôcť aj vám. Rozhodla som sa, že budem zozbieravať všetky tipy, nápady a úlohy, ktoré sama plním, aby som si tvorila svoju každodennú mágiu a budem vám tieto tipy a úlohy odovzdávať, aby ste si mohli spraviť aj váš život magickejším.

Píšem malé texty pre dušu, fotím každodenné zábery, snažím sa vytvárať éterické a umelecké obrazy, no zachytávam aj prchavé momenty, aby som videla krásu v maličkostiach, zbieram a suším bylinky na liečebné účely a verím v mágiu. Toto všetko vás môžem naučiť, aby ste urobili svoj život krajším a šťastnejším.

Svet je totiž plný mágie ⛤ nechajte ma ukázať vám ju.

Stačí, aby ste sa prihlásili na odber newslettera. Všetky potrebné informácie vám pristanú vo vašej schránke.