Kúzlo leta

Tento najmagickejší deň leta - letný slnovrat alebo aj Litha - sa slávi každoročne 20., 21. alebo 22. júna podľa toho, kedy sa Slnko nachádza na 1. stupni Raka. Slovo Litha znamená "Svetlo" alebo aj "Mesiac", čo je aj vládnuca planéta tohto sviatku, ktorého vznik sa datuje minimálne 10 tisíc rokov dozadu. Počas letného slnovratu je Slnko najsilnejšie a najvyššie, deň je v roku najdlhší a noc je najkratšia, preto bol tento sviatok často spájaný s ohňom. Nastáva čas rovnováhy medzi svetlom a temnotou. Príroda je v plnom rozpuku, prekypuje energiou a noc praje všetkým druhom mágie.

Zmienky o ohňoch na vrcholoch kopcov a hôr prevládajú v stredovekej Európe, kedy sa komorný obrad menil v obrovské slávnosti. Ľudia sa prezliekali do kostýmov a na koncoch tyčí niesli kotlíky s plápolajúcimi ohňami, ktoré sa postupom času rozrástli na obrovské sprievody s hudbou, tancom, maskami a živými obrazmi. Mnoho kultúr zapaľovalo v tento deň za súmraku vatry, symbolizujúce víťazstvo Slnka nad temnotou, ktoré sa udržiavali počas celej noci až do svitania. V snahe podporiť plodnosť, zdravie, lásku a očistný proces ich ľudia preskakovali. Na britských ostrovoch bolo dokonca bežné vztyčovať midsummerské stromy ozdobené farebnými stuhami, kvetinami a pierkami, okolo ktorých prebiehali tance. Jednou zo zaujímavostí je aj východ slnka, ktorý iba počas letného slnovratu prechádza stredom kruhu megalitov Stonehenge. Na našom území Slovania zapaľovali vatry a prinášali obety, ktoré pálili z úcty k Slnku a tieto prvky sa preniesli aj do kresťanského obdobia. Tradícia pálenia ohňov na kopcoch sa vykonávala posunutá na sv. Jána aj počas 20. storočia a niektoré obce dodnes túto tradíciu dodržiavajú.

Čarodejnice sa v tomto čase snažia zahĺbiť do svojho vnútra a zmeniť všetko, čo je potrebné k tomu, aby sa stali lepšími. Počas Lithy sa páli kolo roka a zbiera sa ranná rosa za svitania pre udržanie zdravia a šťastia. Spája sa to s živlami ohňa a tiež vody, oheň a ľad, oheň a voda, tieto dva elementy sú základom prechodu zimy do leta. Je to čas zlučovania. Dvere domácností sa zdobili brezovým prútím, aby ochránili domáci krb a zbierala a sušila sa zmes rebríčka, železníka a papradia, ktorá sa drvila a hádzala do ohňa. Podľa plameňa sa potom predvídala budúcnosť. Ľudia sa v tomto období starali o sadenice na zaistenie bohatej úrody, vypestované zo semien počas predchádzajúceho obdobia.

Na oslavu Lithy môžete vykonávať tieto aktivity:

  • Užívať si večer pri zapálenom ohni alebo urobiť záhradnú slávnosť či grilovačku

  • Spraviť si prechádzku v prírode

  • Nazbierať a sušiť bylinky

  • Dať do vázy čerstvé kvety

  • Poliať domáce rastliny a povenovať sa im

  • Uvariť sezónne jedlo alebo upiecť chlieb

  • Pripraviť včielkam vodnú stanicu

  • Ozdobiť svoj domov a oltár

  • Vytvoriť si korunu z kvetov, ideálne z púpav

  • Zapáliť množstvo sviečok

  • Osláviť Slnko sledovaním východu alebo západu slnka

Kúzlo leta

Počas tohtoročného letného slnovratu na moje narodeniny som dostala nápad, ako by moje skúsenosti a každodenné rituály, ktoré pomáhajú mne prekonávať obdobia temnoty, mohli pomôcť aj vám. Rozhodla som sa, že budem zozbieravať všetky tipy, nápady a úlohy, ktoré sama plním, aby som si tvorila svoju každodennú mágiu a budem vám tieto tipy a úlohy odovzdávať, aby ste si mohli spraviť aj váš život magickejším.

Píšem malé texty pre dušu, fotím každodenné zábery, snažím sa vytvárať éterické a umelecké obrazy, no zachytávam aj prchavé momenty, aby som videla krásu v maličkostiach, zbieram a suším bylinky na liečebné účely a verím v mágiu. Toto všetko vás môžem naučiť, aby ste urobili svoj život krajším a šťastnejším.

Svet je totiž plný mágie ⛤ nechajte ma ukázať vám ju.

Stačí, aby ste sa prihlásili na odber newslettera. Všetky potrebné informácie vám pristanú vo vašej schránke.

Previous
Previous

Fotoreport: Dovolenka na Slnečnom pobreží

Next
Next

Spomienka na orgován