Cesta do Londýna k 5. výročiu svadby . Deň prvý

Všetko kvitne a vzduch vonia teplým jarným dažďom a peľom kvetov. Ulice sú mokré, ale zaliate slnkom a na každom kroku počuť džavot detí v rovnošatách, ktoré sa vracajú zo školy domov. Z predného okna na poschodí autobusu, ktorým sa vezieme prvýkrát v živote, prechádzame malebnými uličkami od Tooting Bec k nášmu dočasnému domovu v Crystal Palace a ja neustále ukazujem prstom na rozkvitnuté orgovány, agáty, gaštany, biele, ružové, žlté, červené a modré kríky, ktorých meno ani nepoznám, a na milované vistérie a v duchu si predstavujem, ako by som v nich rada fotila svoje snové fotky.

Neustále sa usmievam a užívam si každý moment, pretože sme sa po piatich rokoch vrátili na pár dní pozrieť Londýn. Nikdy som nebola zamilovaná do Londýna tak, ako do prírody britských ostrovov, mýtov a legiend, histórie, mágie, poézie, literatúry a malieb, no napriek tomu dokáže kontrast Londýna človeku učarovať.

Síce sme výlet na výročie plánovali už pred pár mesiacmi, nakoniec sme sa rozhodovali viac-menej na poslednú chvíľu. Najväčším problémom bolo vybaviť pasy, keďže Spojené kráľovstvo už nie je v Európskej únii. Za poplatok sme to stihli za pár dní. Zakaždým ma prekvapuje, že vďaka leteckému spojeniu z Popradu dokážeme prísť do Londýna za kratší čas ako do Bratislavy a dokonca za rovnaké peniaze. Let trval dve a pol hodiny na letisko Luton, kde za posledné roky vybudovali priame spojenie na vlakovú stanicu, a tak sme mohli pohodlne cestovať naprieč Londýnom až k nášmu ubytovaniu. Cenovo by sa, možno najmä v týždni, oplatilo objednať si Uber alebo Bolt cez aplikáciu, v konečnom dôsledku to vychádzalo len o niečo drahšie. Najlepší tip, ktorý sme dostali a musím sa s vami oň podeliť, je používanie platobných kariet na turniketoch pri vstupe do akejkoľvek verejnej dopravy. Uľahčí vám to hľadanie, čas a aj peniaze.

Doubledecker nás nakoniec doviezol priamo pred vstup do domu, v ktorom sme mali na niekoľko dní rezervované ubytovanie cez Airbnb. Keď sme ho na vlastné oči uvideli, pristihli sme sa pri skamenelom zízaní s otvorenými ústami (čiže nám odpálilo dekel). Bolo to najkrajšie Airbnb aké sme kedy videli a neľutovali sme ani korunu, pretože bolo len o trošku drahšie ako kuchyňa pomlčka kúpeľňa - ubytovanie pri parku Crystal Palace, ktoré malo pri kuchynskej linke umiestnený presklený sprchovací kút, na ktorý ste mali priamy výhľad z postele. S rozdielom 20 eur na noc sme mohli byť buď v jednej izbe kuchyňa pomlčka kúpeľňa alebo v nádhernej 150-ročnej gotickej vile.

Rockmount je pamiatkovo chránená gotická budova 2. stupňa v srdci Crystal Palace, ktorú jej milí majitelia získali do vlastníctva pred 6 rokmi, kedy už 40 rokov nedotknute chátrala. Spoločnosť v budove nám okrem manželského páru a ich podnájomníčky spríjemňovalo ich päť krásnych špringeršpanielov, ktorí nám každý deň pri odchode priali dobré ráno.

Majiteľka Roya (nádherné meno, mimochodom), nás doviedla na najvyššie poschodie k piatim dverám, ktoré pripomínali rozhodovanie sa Alice v krajine zázrakov, do ktorých má vkročiť, a ukázala nám našu izbu s kúpeľňou pripomínajúcu rokfortský internát pre čarodejníkov. Nikdy sme nespravili to, že by sme celý čas pobytu strávili na izbe, ale tu sa to priam ponúkalo. Napustiť si samostojacu mosadznú vaňu s bublinkami a oddychovať v kráľovskej posteli pod mäkkučkou prikrývkou. (Bežne si nefotíme záchody, ale uznajte, tento bol umelecké dielo.)

Cestovanie a vybalenie nám zabralo väčšinu dňa, čo sme akosi nečakali, padla na nás únava, no rozhodli sme sa ísť preskúmať okolie. Počasie bolo typicky anglické, vyšlo slnko, zamračilo sa, zafúkalo, spŕchlo, prišiel lejak a opäť vyšlo slnko. Presne ako v Tatrách. V miestnom obchode sme si kúpili základné potraviny, na nástenke občianskeho centra sme sa dočítali, že v okolí je veľa vlámačiek a po večeri v neďalekom pube sme sa rozhodli predsa len si napustiť vaňu plnú bubliniek.

Previous
Previous

Londýn . Mesto kontrastov a lov na vistérie . Deň druhý

Next
Next

Kam so psom počas dovolenky?