Staňte sa so mnou prírodnou čarodejkou

Volanie bylín počujem už od mala. Pamätám si, ako som sa hrávala s ďatelinou a púpavami, ktoré rástli pri našom dome. Roztierala som ich na plot, ktorý dom obklopoval, maľovala nimi lúky, oblohu, kvety a písala tajné odkazy. Vždy som cítila, že mágia je niečím prirodzeným, že je to prúd, ktorý ma celé roky navádza, aby som študovala a využívala byliny, aby som venovala pozornosť reči zvierat a nechala sa každý rok okúzliť striedaním ročných období, ich farbami a darmi. Som prírodná čarodejka - o tom niet pochýb.

CECILIA LATTARI • HERBÁR PRÍRODNEJ ČARODEJKY

 

Keď som chytila túto priam až detsky rozprávkovú knihu do rúk a prečítala prvý odstavec, spoznala som sa v ňom. Nehovorím ani tak o tom, že občas zabávam či otravujem rodinu a priateľov historkami o osobnostiach mojich zvierat, ani o tom, že mágia bola vždy pre mňa niečím prirodzeným. Hovorím o tom, že rastliny boli od detstva mojim najlepším ihriskom. Aj vy ste sa hrávali s kvetmi, keď ste boli deťmi? Ja som nimi maľovala po plotoch a chodníkoch, keď neboli po ruke kriedy. Alebo sa kvety stali mojimi bábikami v hrade z piesku a vlčí mak otočený dolu hlavou bol krásnou princeznou v červených šatách uväznenou vo veži a bodliak rytierom s chocholom na helme, ktorý ju vyslobodí. Obrovský vinič bol kráľovstvom, les bol božou katedrálou a kvetinová záhrada pod starou hruškou miestom nekonečných príbehov. Rastliny, kvety a stromy ma fascinovali a ja som si rok za rokom hovorila, že sa o nich naučím viac, než len zbierať a pestovať tie tradičné bylinky ako je materina dúška, mäta, medovka, šalvia či baza.
 
Odkedy sa pamätám, moja mama zbierala bylinky aj hríby a učila nás o tých, čo poznala, no nedávno mi moja stará mama len tak medzi rečou povedala, že jej stará mama bola široko-ďaleko vyhlásená bylinkárka a moja duša neskutočne poskočila. Začala som jednu po druhej študovať knihy o bylinkách a značiť si, kedy je možné ich zbierať, kde ich nájdem a ako ich môžem použiť. Kníh o liečiteľstve, bylinkách a ich využití už nájdete obrovské množstvo, no nie vždy sa v nich dozviete aj praktické rady, ktoré následne musíte vyhľadávať v mnohých iných zdrojoch. Vydajte sa preto spolu so mnou po stopách byliniek a staňte sa aj vy prírodnou čarodejkou. Spoločne sa budeme učiť, čo nám práve príroda servíruje.

Ako sa stať modernou bylinkárkou?

Moja starká neznáša ľudí, ktorí pozerajú do mobilu a darmo jej vysvetľujem, že už dávno to nemusí znamenať, že sa človek hrá hru alebo si nezmyselne dlho píše s niekým, kto pokojne môže sedieť oproti nemu v kupé. Teraz si v mobile prečítam knihu alebo ju aj dokonca napíšem. Dokážem ním zaznamenávať fotografie, zvuk, video, tento materiál spracovať a dokonca ho zverejniť nie len na sociálnych sieťach, ale už aj na zložitejšie tvorených webstránkach. Je to pracovný nástroj, ktorý vám vie pomôcť aj pri skúmaní bylín vo vašom okolí.
 
Keď na prechádzkach s Vlkom počas roka vidím rastlinu, ktorú som si predtým nevšimla, odfotím ju a fotografiu dám vyhľadať cez Google. Väčšinou mi dokáže nájsť, o akú rastlinu ide a ja ďalej skontrolujem podľa popisov na rôznych stránkach, či popis sedí a či nemôže ísť iba o podobný a, nedajbože, nebezpečný druh. Následne si vyhľadám, či má rastlina využitie vo fytoterapii (liečení pomocou rastlín) alebo ide len o "okrasnú" rastlinu. Niekoľko rastlín s liečebnými účinkami som už takto objavila a neboli uvedené v žiadnej z mojich múdrych kníh. Posledne to boli napríklad pakost lúčny, pestrec mariánsky alebo kalina.
 
V nasledujúcich príspevkoch si povieme o bylinkách, ktoré môžete koncom leta a v septembri zbierať a tiež ako ich spracovať.

Previous
Previous

Základy o zbere liečivých rastlín

Next
Next

Fotoreport: Dovolenka na Slnečnom pobreží