Pred týždňom Tanap zverejnil nový návštevný poriadok pohybu v národnom parku, a ako aj naši priatelia tanapáci dlho avizovali, vstúpil do platnosti zákaz vstupu so psom na väčšinu tatranských chodníkov. Čo to pre nás znamená a kam so psom od 15. decembra 2023 stále môžeme v Tatrách ísť?

Písať tento článok je pre mňa veľmi ťažké, keďže žijeme pod Tatrami a pracujeme na území Tanapu, kam už roky chodíme spoločne s Vlkom. Milujeme Tatry a aj kvôli nim sme zostali na Slovensku. Zvieratká sú súčasťou našej rodiny a domácnosti, čomu prispôsobujeme aj náš životný štýl, čiže psíka berieme všade so sebou a bez neho si nevieme predstaviť výlet ani dovolenku, aj keď vieme, že nám mnohí ľudia nerozumejú.

Tanap vo svojom novom návštevnom poriadku píše, že je zakázané ísť v sprievode zvieraťa, čím sa chceli vyhnúť otázniku majiteľov korytnačiek. Áno, aj vy ste diskriminovaní. Ak je váš muž riadne zviera, nesmiete ísť na túru do Tanapu ani s ním. V každom prípade, navrhla som jedno neslávne riešenie. Môžem ísť do Tanapu so psom bez vôdzky, ale obaja sa musíme tváriť, že tam spolu nie sme v sprievode a musím ho poriadne naučiť, aby sa ku mne nepriznával, keby sme niekoho, nebodaj, stretli.

Okrem toho, že je celý tento návrh smiešny, pretože ním diskriminujú práve veľké množstvo slušných majiteľov psov, ktorí milujú slovenské hory a dodržiavali v nich predošlé nariadenia, tak my sme za 9 rokov s Vlkom NIKDY nestretli na ŽIADNOM tatranskom chodníku pracovníkov Tanapu ani žiadnych strážcov prírody, ktorí by si vymáhali dodržiavanie poriadku, namiesto toho sme stretli veľa psíčkarov so psom bez vôdzky, ľudí kúpajúcich sa v potokoch tak, že mali so sebou deky, rozkladacie stoličky, osušky a plavky! Mohla by som menovať desiatky ak nie stovky prípadov, kedy nikto z týchto ľudí nebol pokutovaný a na naše upozornenie nedbali, ale my so psom na vôdzke, kedy odnášame aj jeho hovienka v sáčku z prírody národného parku už nebudeme môcť na toto územie vkročiť. Možno by som nemala hovoriť o tom, že líšky nekŕmia len turisti, ale v jednej knihe dokonca existuje fotografia jedného chatára, ktorý líšku na fotografii kŕmi... Akože... Našlo by sa skutočne viac prípadov, kedy ani tí povolaní nekonali na území národného parku podľa stanovených pravidiel, ako ani jeho pracovníci.

Za celý čas, čo nás naši kamaráti tanapáci upozorňovali, že sa chystá táto zmena poriadku som sa nedopátrala k možnosti pripomienkovať návrh, ani diskutovať s vedením Tanapu. Pritom by som navrhovala riešenie, ktoré by prinieslo do kasy Tanapu peniaze a zároveň neobmedzilo vášnivých turistov v spoločnosti ich psích spoločníkov. Navrhovala som známky, ktoré by bolo možné zvieraťu pripnúť rovnako ako známku od veterinára po očkovaní. Mohla by byť jednodňová, trojdňová, týždňová, mesačná, polročná či ročná a naďalej by mohli (tí neexistujúci strážci na tatranských chodníkoch) pokutovať tých psíčkarov, ktorí za prvé nedodržiavajú poriadok parku, kde pes má byť na vôdzke a za druhé, že by nemal patričnú známku. Chodia do Tatier psíčkari aj z cudziny, ktorí s týmto nariadením nemusia byť oboznámení.

Okrem toho sme za 9 rokov nestretli svište ani kamzíky, pretože do exponovaných výšok sme ani nechodili, no uzavrieť Magistrálu a prístup na väčšinu tatranských chát neviem nazvať inak ako šikanou, nielen majiteľov psov, ale aj chatárov. Bojkotovanie Tatier od majiteľov psov sa ich pokladnice dotkne.

Ale aby som priniesla aj informácie, kam teda v Tatrách stále môžeme chodiť so psom, spísala som zoznam podľa nového návštevného poriadku.

Povolené miesta na pohyb so psom v Tanape

Lysá Poľana - Biela voda
Tatranská javorina - Pod Muráňom
Tatranská Kotlina po Šumivý prameň
Kežmarská Biela voda (Tatranská Lomnica) po Šalviový prameň
Tatranská Lomnica - Štart - Skalnatá chata po zelenej a červenej (vo vyhláške je červená po Magistrále zakázaná, no úsek od časti Pri Skalnatej chate Tanap sprístupnil ako “rozptylové územie” a modrá trasa od Štartu cez Folvarskú poľanu je zakázaná)
Tatranská Lomnica - Rainerova chata
Starý Smokovec - Hrebienok
Starý Smokovec - Rázcestie pod Slavkovským štítom
Starý Smokovec - Nad Zrubami - Tatranské Zruby
Tatranská Polianka na Sliezsky dom po asfaltke? - toto musíme radšej overiť
Tatranská Polianka - Na Velickom moste
Štrbské pleso a okolie po Trigan
Po asfaltke na Popradské pleso - Nad žabím potokom (hiking.sk píše, že sa nesmie ísť až k plesu, len po Odbočku zimnej cesty)
Štrbské pleso - Chata pod Soliskom
Štrbské pleso - Rázcestie pod Furkotskou dolinou
Štrbské pleso - Jamské pleso
Štrbské pleso - Tri studničky
Tri studničky - Kmeťov vodopád
Podbanské - Liptovský košiar
Pri Bystrej - Rázcestie pod Bystrou
Račkova dolina - Rázcestie Jamnickej a Račkovej
Jakubovany - Rázcestie pod Holým vrchom
Žiar - Žiarska chata
Jalovecká dolina ústie - Pod Lyscom
Jalovec - Rázcestie pod Babkami
Zuberec - Zverovka - Pod Spálenou
Zuberec - Zverovka - Adamcuľa (neviem, či je možnosť ísť až po Ťatliakovu chatu)
Oravice - Juráňova dolina ústie - Pod Suchou dolinou

Pre tých, ktorí by chceli tvrdiť, že je stále veľké množstvo miest, kam so psom smieme ísť, tak väčšinou ide o 30 minútové prechádzky na okraji bez akýchkoľvek výhľadov a pes musí byť, samozrejme, na vôdzke. Celé znenie novej vyhlášky návštevného poriadku Tanapu nájdete TU.

Po zverejnení môjho príspevku sprístupnil Tanap ešte túto mapu lokalít, na ktoré možno vstupovať v sprievode zvierat.

 

toto sme my

Bola by nás škoda mimo Tatier a Vlk je príliš vysoký na povolenú výšku psov v obchodných centrách, aby sme navštevovali tie, ako mi niekto radil... Viete, že stojí takto pokojne aj na eskalátore? Dokonca s nami cestoval niekoľko krát vlakom do Prahy, jazdil metrom, bol v obchodných centrách, ale Tatry má jednoducho najradšej a je to na ňom vidieť, ako sa tam teší, keď tam ideme.

Môže sa ľuďom zdať, že sa zakážu Tatry a majitelia psov majú stále kam chodiť, ale čo keby ste si to vyskúšali na vlastnej koži? Máme zákaz na cyklochodníkoch, detských ihriskách, súkromných pozemkoch, poľovných revíroch (ktorých je, mimochodom, 92% územia našej krajiny), v mestách, a keď by ste týmito miestami prekryli mapu tak zistíte, že veru nie je veľmi kadiaľ chodiť v tomto svete. A keď mi niekto povie, že chodí, tak to iba nevie, že tam nesmie... A voľné výbehy psov, ohradené plôtikom, kde sa nedá ani aportovať loptička, či nebodaj parky, krásne zalesnené plochy s chodníkmi a trávou na výbeh, také tu nemáme, ale v cudzine sú bežnou praxou už storočia. Tu o tom ešte ani nechyrovali...

Všetko je o socializácii, ktorú nám Tanap momentálne chce zakázať. My jazdíme pravidelne na Skalnaté pleso lanovkou, ratrakom, vyskúšal s nami všetko a len vďaka tomu je to šikovný pes, ktorého hore na chate ľudia milujú, fotia a objímajú. A taký by nebol, keby sme mali všade zákaz vstupu.

Psy do Tatier patria!

Myslí si to aj zvierací ombudsman, kde už roky boli zverejnené návrhy na znenie vstupu s domácim zvieraťom na územie Tatier. Vyjadrenia pracovníkov Tanapu k návrhu zákazu psov boli, aby voľne nepobiehali po parku a nelovili voľne žijúce divoké zvieratá. Takýto priestupok by som, nielenže veľmi vysoko cenovo trestala, ale ani nerozumiem tomu, že by sa vôbec našli tak nezodpovední majitelia psov, ktorí by si dovolili púšťať psa v divokej prírode, kde by mohol ohroziť chránené zvieratá. Ale asi len "podľa seba súdim teba", pretože láska k prírode a jej ochrana pre mňa znamená, nielen, milovať svojho psa, ale aj poznať jeho správanie a pudy a nedovoliť si ohroziť slobodu a život ďalších zvierat v prírode, ani iných turistov či priamo poškodzovať a znečisťovať prírodu samotnú. Lenže načo by boli návrhy vysokých pokút, keď nie je toho, kto by ich vyberal?

Petícia za obnovenie vstupu psov do Tanapu

Kliknutím na tlačidlo nižšie môžete podpísať petíciu za obnovenie vstupu v sprievode zvieraťa do národného parku vo Vysokých Tatrách. Za 20 hodín petíciu podpísalo viac ako 1000 ľudí. Mojim zámerom bolo otvoriť diskusiu, lebo som mala po celý čas pocit, že iniciatívu za ponechanie vstupu psov do Tanapu nikto nerieši. Súhlasím s nariadením Tanapu, aby bol pes po celý čas na vôdzke a bolo by skvelé, keby pracovníci Tanapu pokutovali všetkých ľudí, ktorí nerešpektujú poriadok a nariadenia, no nemyslím si, že takmer celoplošná diskriminácia, ktorá padla aj na slušných majiteľov psov, ktorí nechodia len na turistiku ale aj do práce a žijú v Tatrách, je riešením.

Som ochotná sa pravidelne nahlasovať, som ochotná platiť Tanapu za vstup so psom, riešení je viacero, vďaka ktorým by Tanap získaval prostriedky na zveľaďovanie a ochranu prírody a mal by aj lepšiu kontrolu. 

Momentálne sú ohlasy na petíciu vo väčšine pozitívne. Je veľa ľudí, ktorí milujú Tatry a chcú dodržiavať pravidlá, aby do nich mali prístup. Je ich ale aj mnoho, ktorí majú v pláne Tatry bojkotovať a bez psa do Tatier neprídu vôbec alebo sa vyhrážajú chodením na čierno. Toto nariadenie podporuje ľudí v ignorácii nariadení a tvorí zbytočné nenávistné protipóly v spoločnosti. Ozvali sa mi aj cudzí ľudia zo zahraničia, ktorí sem pravidelne chodili na dovolenky a napísali mi, že už nebudú míňať peniaze za hotely a reštaurácie, ak majú so psom chodiť po okraji a asfalte. Za psa sa platí aj v doprave aj v lanovkách, v tomto bude územie Tatier o túto skupinu turistov finančne citeľne ochudobnené. 

Milujeme Tatry v sprievode s našim psom, žijeme tu, pracujeme v Tanape. Rešpektovali sme nariadenia aj doteraz a chceme zostať na Slovensku. To nie je málo.
Pridaj sa podpisom aj ty
Ďakujem vám.
#ajmysmetatry

Články na základe iniciatívy

Mapa zakázaných trás

Previous
Previous

Nový začiatok pod Tatrami

Next
Next

Tajomstvo tatranských megalitov