Je dôležité hovoriť o depresii?

Depresia je súčasťou môjho života. Čo je vlastne depresia? Môžem to ovplyvniť?

Toto je aj pre mňa osobne jedna veľká tabu téma. Nerada si depresiu priznávam sama sebe, ešte ťažšie ju priznávam manželovi a snažím sa ju vôbec nepriznávať pred svojim okolím. Keď je silnejšia a nikdy neviem, ako dlho zotrvá, uzatváram sa pred svetom.

Depresia bola mojou súčasťou, odkedy sa pamätám a striedali sa obdobia, kedy som ju vedela vyhnať ľahšie, zamerať sa na niečo motivujúce, čo ma nabudí a potom prišli aj ťažšie obdobia, kedy súhrou udalostí a okolností ma pocit úzkosti pohltil.

V poslednom roku tieto stavy u mňa vyvolali insomniu a napriek tomu som nevyhľadala odbornú pomoc. Človek sa stále spolieha, že to zvládne prekonať sám, že je predsa dosť silný na to, aby bojoval s úzkosťou a naďalej podceňuje jej vplyv na kvalitu života.

Mne pomohlo začať sa o tom rozprávať s pár priateľmi. Ťažšie sa to vysvetľuje, keď sami celkom nepoznajú pocity počas hlbokej depresie. Aspoň u mňa je to ako pocit, ktorý by sa dal prirovnať k tomu, že sa snažíte dostať von z jaskyne niekoľko kilometrov pod povrchom zeme, no zaseknete sa v úzkej štrbine a nech sa snažíte akokoľvek vyslobodiť, nedarí sa vám to. Cítite tlak na hrudi, sťažuje sa vám dýchanie, v čelovke dôjde baterka a vy si začínate vyčítať, že ste šli sami na vlastné riziko a nemáte si ako privolať pomoc. Prichádza noc a už ani svetlo, ktoré počas dňa prichádzalo otvorom kdesi v diaľke nebude viac vašou nádejou na vyslobodenie. Opúšťajú vás sily, motiváciu ste stratili už dávno a nemáte nádej, že vás ešte čaká nejaká budúcnosť.

Mne pomáha fotografia. Keď vlastnými očami nedokážem vidieť tisíc nádherných maličkostí vo svete, beriem foťák a snažím sa ich zachytiť a následne hľadať. Ak sa ale už nachádzam hlboko vo svojej jaskyni, tak mi nejaký čas trvá vyslobodiť sa, aby som vzala do ruky foťák a išla hľadať krásu do sveta, ktorá ma nakopne.

Preto neváhajte hovoriť s niekým z vašich priateľov alebo z rodiny o tom, čím si prechádzate. Je to temné miesto a aj keď nechcete byť s nikým a túžite byť sami, potrebujete, aby vám niekto podal pomocnú ruku a krôčik po krôčiku vám pomohol vrátiť sa opäť na svetlo.

Previous
Previous

Vianočné medovníky s polevou

Next
Next

Rosniarky: Magické menhiry alebo novodobý podvrh?