Spomienka na orgován

Ako dieťa som rada tancovala v daždi, aj keď sa moja mama za to na mňa často hnevala a ja by som bola radšej, aby sa ku mne pridala. Aj dnes sa na mňa hnevá, keď u nej doma chodím bosá. Nechce aby som prechladla. Nikdy som na tieto dobre mienené rady nedbala a ďalej som potajme vybehla na dvor do májového dažďa, kde vzduchom silne voňal orgován.

Najkrajší bol vždycky máj. Stará mama sedávala na múriku kvetinového záhonu pod rozkvitnutým orgovánom a ja som k nemu často išla privoňať a túžila som sa ponoriť do jeho kvetov. Pamätám si, ako som raz pozerala na ňu sediacu pod orgovánom, opierajúcu sa oboma rukami o paličku a driemajúcu s jemným úsmevom Mony Lisy na perách. Užívala si jeho vôňu tak ako ja a mysľou mi prebehlo, že si tento moment navždy zapamätám ako spomienku na starú mamu, domov a rodinu.

Často sa mi s vôňou vybavia spomienky, miesta a pocity. Niekedy ma moja vlastná myseľ zmätie, pretože sa mi s vôňou vybavia obrazy a miesta, kde som v tomto živote nikdy nebola. Moja priateľka mi nedávno povedala, že po vykopávaní kostí pri archeologických vykopávkach je pre ňu ťažké veriť na dušu a na to, že nie sme viac než prach. A ja som si zase nikdy nebola ničím istejšia ako tým, že duša existuje. Verím tomu, že kosti sú hmota, ktorá nás drží na tomto svete, ale duša je večná a ako vlákno sa ťahá rôznymi hmotami a prepája sa s inými vláknami.

Možno práve preto mi deň pred mojou svadbou kamarátky len tak pre radosť doniesli obrovskú kyticu bieleho orgovánu, ktorý rozvoňal celý dom a ja som si ju nakoniec vzala na obrad namiesto pripravenej kytice. Spomienka na starú mamu sediacu pod orgovánom je jedna z mojich najkrajších, ktoré na ňu mám a možno vlákno jej duše sa takto pretkalo na ten môj malý výnimočný deň. 

Previous
Previous

Kúzlo leta

Next
Next

Návrat k divoške