Vlčie maky

Keď sa od konca mája kamkoľvek vyberiete vlakom, popri trati nájdete rásť Vlčie maky. Ich semienka na všetky tie miesta dovial vietor, ktorý sa preháňa za vlakmi z jednej strany na druhú. Samotný kvet je symbolikou veľmi zaujímavý, minimálne z môjho pohľadu. Mohli by sme v ňom spozorovať ženu.

Ako malé dievčatko som sa rada hrávala na pieskovisku. Stavala som pieskové hrady, ktoré museli obývať aj nejaké tie vznešené princezné. Mám taký pocit, že to bol jediný čas v mojom živote, kedy som sa hrala na to, ako udatný rytier oslobodí princeznú zo zakliateho zámku. Princezná bola vyrobená z makového kvetu. Keď ho odtrhnete a otočíte stonkou nahor, má nádhernú červenú suknicu. Vábi vás na pohľad, vyzerá nevinne, no môže ublížiť.

Ak by ste ale z týchto divokých kvetov, čo rastú v nehostinnom prostredí železničných tratí v páľave, skalách a vetre, chceli urobiť kyticu a natrhali by ste ich do vázy, zvädli by vám ešte v ruke cestou domov. Netúžia byť väznené, túžia rásť slobodne, kam ich vietor zaveje. Ako divoké ženy.

Previous
Previous

Šachová partia alebo šach bláznov

Next
Next

Začiatok odlúčenia