Začiatok odlúčenia

Sedím na posteli v mojej novej izbe, v mojom novom domove na neurčité obdobie. Mám skrehnuté prsty a premýšľam, či sa nevyberiem urobiť pár fotiek okolia, ktoré by som mohla poslať mailom nedočkavej rodine. Po celom byte rozvoniava dym z grilovaného mäsa z reštaurácie na prízemí. Hrá mi Pink, aby ma povzbudila do môjho rozhodnutia, ktoré dnes už skutočne nadobudlo svoju právoplatnosť. Zostala som v Prahe sama.

Tvrdohlavo som chcela žiť a pracovať v nádhernom meste, ktoré pre mňa veľa znamená. Tu som v detstve žila, sem som sa po dvadsiatich rokoch vrátila a povedala “áno” mužovi na otázku, ktorá znamenala veľký životný krok a záväzok. A dnes som v tomto meste opäť povedala “áno”, no tentoraz na otázku, či dokážem žiť sama v metropole plnej cudzincov, kde aj ja som sama sebe cudzincom. “Áno”, či som si opäť vybrala najťažšiu z možných ciest, po ktorých som sa mohla vydať. “Áno” odlúčeniu. A toto “áno” je s tým celkom prvučičkým “ánom” späté ako tenká čiara medzi láskou a nenávisťou. Tieto “áno” aj napriek svojej rozdielnosti totiž idú ruka v ruke. “Áno” spoločnému životu späté s “ánom” v odlúčení.

V mojich predstavách majú obe tieto rozhodnutia súvislosť. Aby som mohla vzťahu poskytnúť pevnosť a stabilitu, musím mu poskytnúť pevné základy, dobrý štart do života a veľa lásky, no občas musíme obetovať veľa, aby sme získali silu zvládnuť budúce skúšky života. A kedy je lepší čas obetovať, ak nie na začiatku, kým nás nezväzujú iné rodinné putá?

Priznám sa, ťažko som nachádzala zmysel v mojom konaní, keď sa vlak s ním pohýnal z Hlavního nádraží naspäť na Slovensko. Rovnako ťažko som nachádzala silu, ktorá by nedovolila mojim slzám skĺznuť po lícach. No ak to vzdám a plačúca zutekám domov, poviem na všetky životné šance “nie”. A toto by bola veľmi zbabelá voľba. Budem od najbližšieho človeka vzdialená 560 kilometrov, no dúfam, že táto obrovská vzdialenosť nás ešte viac zblíži.

Preto: vitajte cudzinci! Verím, že medzi vami nájdem pár dobrých priateľov, príbehy, ktoré mi nikto nebude chcieť uveriť, že sú pravdivé a svoje miesto na tomto svete.

Previous
Previous

Vlčie maky